kompakt_laminat_nedir

Kısaca reçine emdirilmiş kraft kâğıtlarının belirli ısı ve basınç altında preslenmesi ile oluşan plakalara kompakt laminat denir.

Laminat: İsteğe göre renklendirilmiş, (genellikle siyah) reçine emdirilmiş kraft kâğıtlarının ve üzerine dekor kağıdı ve koruyucu tabaka ile tek yüz kaplanması ile oluşur. Arka yüz, zımparalanmış bir başka yüzey ile kolayca yapıştırılacak şekilde hazırlanır. Çift yüzlü laminat üretimine ihtiyaç duyulmamaktadır. Standart kalınlıkları 0.60 ile 0.80 mm kalınlığında olup, ihtiyaca göre siparişle 1.5 mm ye kadar üretilebilir. Yaklaşık her 0.1 mm için 1 adet kraft kağıdı kullanılır. Buna göre, 0.60 mm için yaklaşık (kraftk kâğıdının kalınlığına göre değişmekle birlikte) 6 adet kraft kağıdı kullanılır.

Kompakt Laminat: 2mm’den 20 mm’ye, çok nadir olarak da 40 mm kalınlığa kadar laminat yöntemi ile üretilir. Kompakt kelimesi için solid, masif, kendinden, sıkı, yekpare, sert, sağlam gibi tabirler de kullanılabilir. Kompakt laminat denilince, tamamı laminat olan bir plaka akla gelmelidir. Sadece duvar kaplamalarında tek yüz olarak kullanılabilir olup, diğer bütün kullanım alanlarında çift yüz olarak kullanılır. Kompakt laminat dünya da, Solid Grade Laminate ( SGL ) olarak da anılmaktadır.

Kompakt laminatın ağırlığı bilinen diğer bütün ahşap esaslı plakalardan ağır olarak 1400-1450 kg / m3’tür. Bu ağırlık kompakt laminatın sıkılığı hakkında da bir fikir vermektedir. Sıkı yapıda olması, gözenekli olmadığı için karbon salınımını en aza indirmektedir. Yanması, içeriden alev yürümesi çok zorlaşmaktadır. Böylece bilinen her plakadan daha fazla yangına dayanıklı ve insan sağlığı için zararsız (hijyenik) bir plaka ortaya çıkmaktadır. Hijyenik avantajlarından dolayı, ameliyathane duvarlarında özellikle kompakt laminat malzeme kullanılmaktadır.

Kompakt laminat üretimi sırasında maruz kaldığı basınç ve ısı sebebiyle yapısında bakteri üremesi imkansız hale gelir. Bu sebeple kompakt laminat her alanda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz tamamen hijyenik bir üründür.

Kompakt laminat; dekoratif ve değişik desenlerde olmasının yanı sıra, hızlı şekilde imal edilip kolay monte edilir olması, diğer yapı elemanları ile bağlantısının olmaması, anti bakteriyel ve hijyenik olması, zeminden yüksek olması, bakteri barındırmaması, bakım gerektirmemesi, tüm aksesuarlarının üzerinde olmasından dolayı başka bir yardımcı yapı elamanına ihtiyaç duyulmaması, her türlü ıslak hacimlere uygulanabilirliği, her türlü mekana uyum sağlayabilmesi, uzun yıllar deforme olmadan ilk günkü özelliğini koruması, alışveriş merkezi, oteller, okullar, hastaneler vb. gibi yoğun insan topluluğunun kullandığı alanlarda dezenfekte amaçlı kullanılan yüksek asit içerikli kimyasallara karşı dayanıklı olması, mekandan tasarruf sağlaması nedeni ile küçük alanlarda da rahatlıkla kullanılabilir olması, darbeye ve çizilmelere karşı diğer ürünlere göre daha dayanıklı olması, su ve rutubete karşı daha dayanıklı olması, kir barındırmama özelliğinden dolayı temizliğinin kolay olması, kimyasal etkilerden , hava kirliliğinden etkilenmemesi, yanmayı geciktirici ve alev almaması nedeni ile tercih nedenidir.

Kompakt Laminat; kabinler, lavabo tezgâhları, paravan, pisuar, wc kabinleri, duş kabinleri, soyunma dolapları, oturma bankı, ameliyathane kaplaması, lavabo tezgâhları, iç ve dış cephe duvar kaplamaları, hastane ve laboratuvar ekipmanlarının planlaması da kullanılmak üzere geliştirilmiş en doğru malzemedir.

Kompakt Kabin gerek fiziksel özellikleri açısından, gerekse kullanılan mekanlara uygulanabilirliğinin kolay ve en üst düzeyde olması açısından yoğun kullanılan modern, pratik, demontable, hijyenik, sağlam, tuvalet duş ve soyunma kabinlerinin önem veren her türlü kurum ve inşaat firmaları uygulamalıdır.

Kompakt Laminat; fiziksel ve teknik özellikleri nedeni ile özellikle toplu kullanım alanlarının ön planda olduğu okul, hastane, spor salonları, sinemalar, alışveriş merkezleri, fabrikalar, kültür merkezleri, terminaller, iş merkezleri gibi insan sirkülasyonunun fazla olduğu alanların hijyenin sağlanması sorunlarını ortadan kaldıran en iyi yapı malzemesidir.

Kompakt laminat yanıcı özellikte değildir. Yalnızca direkt olarak ve yakın mesafeden ateşe maruz kaldığında yüzeyde belli oranlarda yanmalar meydana gelebilir. Ancak bu yanma sırasında bile kompakt laminatın yangın geciktirici özelliği devreye girer ve yanma sırasında çıkan duman insan sağlını etkilemez.

2 ila 40 mm ölçülerinde üretilebilen kompakt laminat levhaları; en başta dış cephe kaplamaları olmak üzere ıslak hacimlerin gereksinimi olan cubicle WC kabini, duş kabini, lavabo tezgahı, pisuar bölmesi, soyunma dolapları, emanet dolapları, seperatörler, oturma bankları gibi uygulama alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Cubicle sistemlerinin standart olmaması nedeni ile fiyatlarında da farklılıklar oluşmaktadır. Bu nedenle kesin fiyatlandırma için taslak projenin ve teknik bir şartnamenin olması gerekir.

Proje ve teknik şartnamesiz yapılan imalatlar ürünün montaj ve imalat aşamasında sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Soyunma odaları dolaplarının fiyatları belli bir standartta olsa da müşterinin istediği ek donanımlar fiyattı etkilemektedir.

Cubicle sistemlerde özürlü wc kabin standartları unutulmamalıdır. Bu standartlara üretilmeyen özürlü wc kabinlerini yasalarımız kabul etmemektedir. Kompakt Kabin fiyatlarımız hakkında detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz!

Yüzlerce renk seçeneği, bir çok yüzey alternatifi olması yanında, gözeneksiz yapısı sayesinde hijyenik ve güvenli bir ürün olması muadili ürünlere göre fiyat ve kalite konusunda avantajlı bir konumdadır.

Kompakt laminatların her iki yüzeyinde rengi ve desenini veren dekoratif kağıt ve koruyucu bir tabaka bulunmaktadır. Bu dekoratif yüzey ve compact laminatı oluşturan tüm katmanlar pres makinelerine aynı anda girmektedir. Plaka presten çıktıktan sonra yüzeyine herhangi bir ek uygulama yapılmamaktadır.

Hayır, tüm compact laminatlar aynı kalitede değildir. Her marka kraft kağıdını ve dekor kağıdını aynı firmalardan temin etmektedir ancak kaliteyi etkileyen en büyük unsur, kullanılan reçine ve pres makineleridir. Görünüşte aynı olan kompakt laminatların kalitesi, kesimde ve uzun süreli kullanımlarda zamanla ortaya çıkmaktadır.

  • Kompakt Laminattan üretilen cubicle sistemler inşaatın devamı sırasında başka hiçbir işle bağlantılı olmadığı için mühendis ve mimarlara büyük kolaylıklar sunmaktadır.
  • Wc kabin imalatının çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı müteahhitlerin işlerini aksatmamaktadır.
  • Kompakt Laminat’ın geniş renk ve desen seçeneğinin olması özellikle wc ve duş gibi ıslak hacim mekanlarında özel ayrıcalık sağlaması açısından mimarların tercih sebebidir.
  • Standart cubicle (kabin) uygulamalarından sıkılan mimarlar ve tasarımcılar compact laminatlar üzerinde değişik uygulama şekilleri oluşturma şansına ayrıca sahiptirler.
  • Kompakt laminat ile üretilen kabinler, paravanlar, soyunma dolapları ve tezgâhlar fiyatı, her mekana uygulanabilirliği, zengin renk ve desen seçeneği, estetik yapısı, kullanım kolaylığı, hijyenik yapısı, yer ve mekandan tasarrufunun yası sıra her şeyden önemlisi kalitesi ile yıllara meydan okuyacak özelliğe sahiptir.

Kompakt laminatlarının birçoğunun görüntüsü birbiri ile aynıdır. Kalitesi üretim sırasında kullanılan reçine ve pres makineleriyle belirlenir. Kalite zamanla kendini göstereceğinden kullanılması düşünülen kompakt laminatlarının kalite belgeleri, test sonuçları, garanti belgeleri ve referansları araştırılmalıdır.

Kompakt Laminat ile üretilen tüm materyaller yüksek teknoloji ürünü makinelerle üretilip müşterinin beğenisine sunuluyor. Kompakt Laminatlar, kapı geçiş ölçüleri dünya standartlarında 50-80 arasındadır. Kabin yükseklikleri üretilen panellerin standartlığından dolayı 183 cm olup yerden yüksekliği ayak dâhil 195 cm‘e ulaşmaktadır.

Kompakt Laminat, bir çok teknik faydasının yanı sıra özellikle küçük mekanlarda karşılaşılan dizayn sorununu ortadan kaldırarak, mekandan tasarruf sağlayarak bu alanlara daha fazla cubicle (hücre) sığdırmanıza olanak verir. Bu özelliğinden dolayı piyasada oluşan aşinalık sebebi ile kompak laminant ile oluşturulmuş sistemlere “Cubicle Sistemler” de denilmektedir.

Paslanmaz çelikler içerdikleri yüksek oranda Krom (Cr) ve Nikel (N) sayesinde atmosferik koşullara, suya, asitlere ve yüksek sıcaklıklardaki ortamlara dayanıklı malzemelerdir. Bu iki elementin dışında paslanmaz çeliklere ilave edilen Bakır (Cu) Titanyum (Ti) gibi elementlerde paslanmaz çeliklerde çok değişik amaçlarda kullanımı sağlayacak özellikler barındırır. Paslanmaz çelikler, diğer çelik türlerine göre fiyat bakımından pahalı olsa da uzun ömürlü olmaları, tümüyle tekrar geri kazanabilmeleri sebebi ile kullanıldığı ürün tüm ömrü dikkate alındığında, malzeme ve işçilik maliyetleri açısından kullanımlarının daha ekonomik olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.

  • Temizleme işlemi, yüzeyi yabancı maddelerden arındırma işlemidir. Düzenli temizleme ve bakım ile paslanmaz çelikler görünümlerini uzun süre koruyabilirler.

  • Yüzeyde ki toz, kurumuş lekeler, yiyecek ve içecek kalıntıları ile benzeri kirlilik yaratan atıklar ıslak bir bez ile temizlenmelidir. Kurumuş yağ lekeleri için bulaşık deterjanı da kullanılabilir. Temizleme işleminden sonra yüzey tamamen kurutulmalıdır.

  • Temizleme suyu kireçli ise yüzeyde leke bırakabilir. Bunun için temizleme sırasında sert tanecikli ve lifli yapıda olmayan bir bez kullanılması yeterlidir.

  • Paslanmaz malzemenin yüzeyinde kalan parmak izi için de cam yüzeyleri temizlemek için kullanılan sıvı temizleyicilerden faydalanabilinir.

  • Temizleme için özellikle tuz ruhu veya çamaşır suyu gibi klor içeren kimyasalların kullanımından kaçınılmalıdır.